Fa ajtó ára, miért drágább, mint egy műanyag ajtó

A fa ajtó, legyen az beltéri vagy bejárati ajtó, hosszú időn keresztül nélkülözhetetlen szerepet töltött be otthonunkban, valamint egyéb épületeinkben. A fa természetes, megújuló alapanyag, amelyet a nyílászáró gyártáson kívül számos egyéb területen is előszeretettel alkalmaznak. Egyedi mintázatának köszönhetően nem létezik két egyforma fa ajtó.

fa bejárati ajtó árajanlatkérés

A fa ajtó alapanyaga

A fa ajtó elkészítése sokféle faanyagból megoldható, mely közül mindegyik más-más tulajdonságokkal és külső jegyekkel ruházza fel az adott nyílászárót. A fa ajtó gyártása során a faanyag rétegragasztás által éri el az adott vastagságot. Ilyenkor a fa ajtó gyártásához szükséges deszkákat 3 vagy 4 rétegben összeragasztják, méghozzá egymásra ellentétes száliránnyal.

családi ház ajtó csere

családi ház üveges ajtó csere

Ennek köszönhetően a fa ajtók szerkezeti szilárdsága és élettartama jelentősen megnő, a használattól valamint a levegő páratartalmából eredő vetemedés lehetősége pedig minimálisra csökken. A vetemedés lehetőségének csökkentése által a fa ajtó használata hosszú időn keresztül egyszerű lesz, nyitása és zárása nem igényel majd erőfeszítést.

Miért is drágább egy fa ajtó?

A faanyag, fajtájuktól függetlenül általában hosszú, időigényes folyamatokon mennek keresztül, mire felhasználhatóak nyílászárók, bútorok vagy egyéb tárgyak gyártására.

A fa ajtó anyagának előállítása

A műanyag nyílászárók előállításához használt PVC kémiai folyamat eredménye, amely általában nem igényel sok időt, emellett az alapanyaguk jelentős része újrahasznosítható.

A fa nyílászáró gyártását megelőzően fáknak mindenképpen el kell érnie azt a kort, mikor kivágásra kerülhet. Ezt követően történik a faanyag szárítása, ami szintén időbe telik.

Felületkezelés

A megfelelően előkészített, szárított faanyagból előállított nyílászárók további kezelést igényelnek, amelyek által hosszú időn át képesek megőrizni minőségüket és szépségüket.

A kész nyílászáró felületkezelése által védetté válik a fa ajtó anyagát károsító gombákkal, penésszel szemben. Az árát és gyártási idejét tovább növeli a felületük festése. A festés által nem csak a fa ajtó felületét óvja meg, hanem a külső jegyeit is szebbé, látványosabbá teszi.

A fa ajtók fő típusa

Alapvetően kétféle ajtó típust különböztetünk meg, mely két típus teljesen más szempontok alapján készül, valamint más elvárásoknak kell megfelelniük.

Beltéri fa ajtó

A beltéri fa ajtók feladata az épületben található helységek elválasztása, valamint az ezek közi zavartalan közlekedés biztosítása. Mivel az épület belsejében található, így nem lát el védelmi szerepet.

A hőszigetelés helyett inkább a szépségen és a könnyű használaton van a hangsúly. A hagyományos beltéri ajtók mellett a tolóajtók is egyre népszerűbbek. A beltéri ajtók tetszés és felhasználás szerint akár üvegezettek is lehetnek, bár érdemes odafigyelni, hogy milyen helység fa ajtóját milyen üvegtípussal látjuk el.

Fa bejárati ajtó

A bejárati ajtó otthonunk első számú védelmi eszköze, legyen szó egy kertvárosi családi házról vagy pedig belvárosi társasházról vagy panellakásról. A biztonsági szerepét a masszív felépítése mellett a több ponton záródó biztonsági zár segítségével látja el. Egy jó bejárati ajtó hatékonyan képes megvédeni otthonunkat, jelentősen megnehezítve a betörők dolgát.

Családi házak esetében a fa bejárati ajtó az épület homlokzatába van építve, ezért közvetlenül ki van téve az időjárásnak. Emiatt nélkülözhetetlen a jó hőszigetelő képesség biztosítása. Ha a fa bejárati ajtó üvegfelülettel is rendelkezik, akkor mindenképpen hőszigetelt üvegezést kell alkalmazni. A hőszigetelt üvegezés az energiatakarékosság mellett remek hangszigetelést is biztosít a bejárati ajtónak.

A hőszigetelt üvegezésnek, valamint a fa ajtó tokja és nyílója között található gumi szigetelésnek köszönhetően remek hőszigetelési képességgel lesz ellátva.

 

Könyvjelző ehhez: Közvetlen hivatkozás.

Hozzászólások lezárva