Bontás nélküli fa ajtó beépítése, gyártása

A fa bejárati ajtó cseréje bontás nélkül is megvalósítható

A bejárati ajtó komoly igénybevételnek van kitéve nap mint nap, emiatt a többi használati tárgyhoz hasonlóan egy idő után megérik a cserére. Különösen igaz ez a régi, általában rosszabb minőségű nyílászárókra. Ennek cseréjével egy jó hang és hőszigetelő képességgel ellátott, valamint nagyon szép fából készült bejárati ajtóra tehetünk szert.
ajanlat

↑ ↑ Kattintson a gombra ↑ ↑

A bejárati ajtó cseréje szinte mindig a régi kibontásával kezdődik, mely művelet során az ajtónak helyet adó falnyílás környékén elkerülhetetlen a falfelületek sérülése. Egy frissen festett, tapétázott vagy csempézett helység esetében ez gyakran visszatarthat minket egy esetleges bejárati ajtó cserétől.

Bontás nélküli fa ajtó beépítése – Tokráépítéses ajtóbeépítés

A tokráépítéses módszer segítségével megoldható hogy a régi tokszerkezet falból való kibontása helyett annak belsejébe helyezzük el az új ajtó tokszerkezetét. Ez a módszer a legtöbb bejárati ajtó esetében alkalmazható, amennyiben a régi tok elég jó állapotban van hozzá. A már elkorhadt, nagyon rossz állapotban való tokszerkezet esetében a tokráépítés semmiképp sem javasolt. Mivel valószínűleg nem sokáig lenne képes elviselni a mindennapos igénybevételt.

Bontás nélküli fa ajtó beépítése – A bejárati ajtó beépítése

A bejárati ajtó cseréjét megelőzően egy helyszíni felmérés során pontos méreteket veszünk a nyílászáróról, valamint megvizsgáljuk, hogy a régi nyílászáró tokja alkalmas-e a tokráépítésre. A kívánt fa bejárati ajtó a felvett méretek alapján kerül legyártásra. Ezután pedig néhány héten belül a helyszínre érkezik, egy előre megbeszélt időpontban.

A régi bejárati ajtó nyílóit leszereljük, annak tokszerkezetét pedig előkészítjük az új tok fogadására. Első lépésként a nyílót a helyén tartó pántokat távolítjuk el, majd pedig az új bejárati ajtó tokszerkezetét előfúrjuk a leendő rögzítési pontokon. A művelet után az új tokot a régi tok belsejében ideiglenesen rögzítjük, ehhez általában fa ékeket használunk.

Egy alapos mérés által meggyőződünk arról, hogy függőlegesen és vízszintesen is jól van elhelyezve. Amennyiben mindent rendben találunk akkor csavarok segítségével véglegesen rögzíthetjük a tokszerkezetet, a csavarok helyét a bejárati ajtó színével megegyező kupakkal fedjük el. A két tok közti hézagot Pur habbal töltjük fel, melynek száradását követően fa lécekkel fedjük el a nyílást.

A fa bejárati ajtó szárnyát felhelyezzük az azt tartó pántokra. Utána a végső finombeállítást követően máris készen áll a bontás nélkül beépített bejárati ajtó.

Könyvjelző ehhez: Közvetlen hivatkozás.

Hozzászólások lezárva